Over de Website

Het proeven van bier heeft niet alleen te maken met wat je ziet, ruikt of proeft, maar er zijn ook nog een aantal andere factoren die kunnen meespelen. Deze factoren, zoals bijvoorbeeld schuim, koolzuur kunnen per fles/seizoen/brouwsel verschillend zijn en zelfs enkele smaak componenten kunnen per keer afwijken. Toch proberen de brouwers dit zoveel mogelijk te voorkomen. Hierdoor kan het toch zo zijn dat de informatie bij het bier niet overeenkomt zoals u ze misschien zult waarnemen. Ook de omstandigheid waarin je bier drinkt kan verschil uitmaken, zoals sfeer, omstandigheden en locaties. Deze afwijkingen kunnen dan komen door één van de bovengenoemde verschillen.

Ook zijn erbij de bieren en brouwerijen een aantal kenmerken te vinden. Een belangrijk bierkenmerk is de bierstijl of soms ook wel biertypen genoemd. Op deze website is gebruik gemaakt van de onderverdeling zoals die bij Brewers Association Beer Style Guidelines is gemaakt in 2019, maar in de loop van der jaren zijn er bierstijlen bijgekomen omdat brouwerijen experimenteren.Ik heb voor deze indeling gekozen, omdat er nergens in de wereld een vaste indeling is vastgelegd.

Ook over de brouwerijen is informatie te vinden en soms worden brouwerijen ook in categorie onderverdeeld, ook hiervan heb ik nog geen officiële onderverdeling van terug kunnen vinden, dus heb ik voor de de Beer Guide gekozen voor de volgende categorisatie;

 • Bierbrouwerij
  Een zelfstandige productie-eenheid, fiscaal bekend als accijnsgoederenplaats, waar de productie van de wort plaatsvindt, al dan niet onderdeel van een concern.
 • Brouwerijhuurder
  Een zelfstandige onderneming die onder een eigen naam maar zonder eigen brouwerij met een vaste regelmaat handelt in bepaald(e) bier(en) naar eigen receptuur en deze als hoofdactiviteit zelf commercialiseert.
 • Zelfbrouwer
  Natuurlijk persoon die in vrije tijd bier brouwt voor eigen consumptie en waarover geen accijns wordt betaald.
 • Bierhandelaar
  Onderneming die zich, onder eigen naam, hoofdzakelijk met het commercialiseren van bieren van anderen bezig houdt.
Niet alle brouwerijen zijn ook meer zelfstandig en sommige zijn door verschillende omstandigheden overgenomen en wanneer daar geen mogelijkheid toe was hebben ze zelfs de deuren moeten sluiten in een bepaald jaar.

Tevens staat erbij de bieren een beoordeling en deze beoordeling is gebaseerd op mijn mening van dit bier op een bepaald moment ten aanzien van andere bieren van hetzelfde biertypen. Ik vergelijk ook nooit een tripel met een pilsener. Dus alle beoordelingen zijn gebaseerd op hetzelfde biertypen.

  

Tevens zou deze site niet kunnen bestaan zonder de hulp van mijn familieleden, vrienden, collega's en natuurlijk niet te vergeten de brouwerijen en cafes. Vele vinden het leuk om mij te helpen om deze website zo compleet mogelijk te maken, door het opsturen van de bieren of bieretiketten. Indien jullie bieren of bieretiketten hebben die nog niet op deze website staan, dan kunnen jullie die naar mijn toesturen. Jullie zouden mij en de overige bezoekers van deze website er veel plezier meedoen.